Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (2024)

  • Artikel
  • Reacties (3)
  • Gerelateerde instrumenten
Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (1)
Door Jasperien van Weerdt

op

Views: 12.095

Categorie: Beurs vandaag, Redactioneel

De AEX begon in mineur, maar wist in de loop van de dag steeds meer terrein terug te winnen. Uiteindelijk sloot de index nipt boven het vorige slot. Dit was vooral te danken aan de chippers, die eerder op de dag nog onder druk stonden.

In de AEX-index hield het aantal stijgers en dalers elkaar redelijk in evenwicht. De koersuitslagen waren relatief bescheiden: de meeste koersbewegingen bleven beperkt tot minder dan 1%. Besi (+2,6%) sprong er in positieve zin uit, Philips (-3%) in negatieve zin.

Alle drie de chipaandelen wisten te herstellen van het verlies van maandag. Elders in Europa, waar de chipsector minder sterk is vertegenwoordigd, bleven de meeste indices onder het nulpunt. Ook de AMX en de AScX deden een stap terug. De Midkap telde slechts zes stijgers. fa*gron (+1,4%) ging aan kop en JDE Peet's (-2,9%) sloot de rij. In de AScX nam Sif (+5,4%) de leiding en moest Ebusco de rest voor laten (zie verderop).

Voetbal is kassa voor supermarkten

Dit wordt misschien wel de slechtst gelezen slotcall van het jaar. Terwijl ik de laatste hand leg aan dit beursverslag, is Oranje zich in Berlijn aan het warmlopen en heeft u waarschijnlijk het bier koud gezet.

Hopelijk doet het Nederlands elftal straks goede zaken, al is de achtste finale al zekergesteld voordat het fluitsignaal klinkt. Een comfortabele uitgangspositie. Ook supermarkten doen vandaag goede zaken. Volgens onderzoekers van ING harken ze per wedstrijd zo’n €10 miljoen extra omzet binnen. Maar er zijn nog meer bedrijven die een graantje meepikken van de sportzomer. IEX-collega Patrick Beijersbergen stond onlangs al stil bij chipsbedrijven (met een s dus), waarvan er een ook frisdrank verkoopt (ook een hardloper bij voetbalwedstrijden).

En wat te denken van grote beursgenoteerde hotelketens, zoals Accor (Ibis, Novotel) en Intercontinental Hotels Group (Intercontinental, Holiday Inn), en boekingswebsite Booking.com? Zij lopen binnen op hotelovernachtingen in EK-speelsteden als Berlijn, Hamburg of Keulen, en Parijs (Olympische Spelen).

Adidas door Nike afgedroogd

ING noemt ook Adidas en Nike, die rond grote voetbaltoernooien veel meer voetbalshirts en andere merchandise verkopen dan gemiddeld. In dat opzicht moet het voor Adidas een hard gelag zijn dat het Duitse team vanaf 2027 niet meer speelt met de bekende drie strepen op de mouw waarin je 'Die Mannschaft' kunt uittekenen, maar met het Nike-teken. Op de beurs is Adidas (groene lijn) Nike (blauwe lijn) evenwel nog steeds de baas:

Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (2)


Maar goed, vandaag zijn de ogen van veel Nederlanders gericht op de bal, in plaats van de beurs. Wie alleen naar de slotstand - en de beursagenda - kijkt, zou denken dat het een uiterst mat beursdagje was. Maar aan dynamiek was bepaald geen gebrek.

Ebusco waarschuwt. Alweer

Het nieuwe cijferseizoen staat voor de deur en dan moeten beleggers altijd vrezen voor bedrijven die waarschuwen dat de resultaten fors afwijken van de eerder gecommuniceerde outlook. Vandaag viel die twijfelachtige eer Ebusco te beurt, helaas niet voor het eerst. De fabrikant van elektrische bussen meldde dat de omzetprognose van €325 miljoen te hoog gegrepen is. En nog erger: een positieve Ebitda - waar Ebusco bij de jaarcijfers nog onverkort aan vasthield - zit er in 2024 ook niet in.

Voor wie de vorige analyse van Martin Crum had gelezen, zal dit geen verrassing zijn. Crum drukte beleggers toen al op het hart dat ze de outlook voor FY24 met een flinke korrel zout moesten nemen.

Een andere rode vlag was het uitstel van de beleggersdag. Dat event zou vorige week plaatsvinden, maar is verschoven naar november 2024, vanwege de komst van een nieuwe CO-CEO, Michiel Peters.

Het is te hopen dat met de komst van Peters de weg naar boven wordt ingezet. Maar beleggers hadden vandaag weinig fiducie in het bedrijf: de koers werd 8% lager gezet. Is die afstraffing terecht? Het oordeel van Martin Crum leest u hier.

Ebusco waarschuwt opnieuw dat aan de outlook niet voldaan zal worden. De bussenbouwer grossiert inmiddels in dergelijke mededelingen. https://t.co/SCn0xLnW4Y

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) June 25, 2024

In de afgelopen 12 maanden is bijna 75% van de beurswaarde van Ebusco in rook op gegaan. Een jaar geleden kon u het aandeel voor zo'n €8 kopen. Nu betaalt u €2: de prijs van een brood.

Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (3)


Nog één keer over Airbus

Ook in Frankrijk viel een stevige winstwaarschuwing te betreuren: van Airbus. Twee issues zitten de vliegtuigfabrikant dwars: problemen bij de ruimte-activiteiten (waarvoor Airbus een voorziening neemt van €0,9 miljard in Q2) en moeilijkheden in de toeleveringsketen voor commerciële vliegtuigen. Het concern rekent nu op een aangepaste EBIT van €5,5 miljard in 2024, terwijl Airbus eerder nog uitging van €6,5 tot €7 miljard. Het zou ook neerkomen op een winstdaling, want in 2023 rapporteerde Airbus nog €5,8 miljard.

De vliegtuigbouwer zag hierop de koers met 9,4% omlaag denderen. Het aandeel stond de afgelopen weken sowieso al behoorlijk onder druk sinds de Franse president Macron nieuwe parlementsverkiezingen heeft uitgeschreven. Voor Teun Verhagen was dat gisteren aanleiding onder de loep te nemen.

Na zo'n stevige winstwaarschuwing ontkom je er natuurlijk niet aan om de rekensommen opnieuw te maken en dat deed Verhagen dan ook. Zijn de vooruitzichten voor Airbus wezenlijk veranderd door het nieuws van vandaag? En heeft de winstwaarschuwing gevolgen voor het koersdoel en advies? Lees het hier.

Airbus: een update https://t.co/2TwzIedNZ3

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) June 25, 2024

Nvidia vindt weg omhoog terug en Nasdaq krult mee omhoog

De indices die er op Wall Street toe doen - de Nasdaq en de S&P 500 - zijn met winst uit de startblokken gekomen. Dé vraag die beleggers bezighield was: zet de koersdaling bij Nvidia door? Het aandeel was drie dagen op rij lager gezet. Was de bodem dan nu bereikt? Tot veler opluchting wel; voorlopig althans. Het aandeel koerst op het moment van schrijven 5,9% hoger. Ook veel andere techaandelen, waaronder Broadcom, Applied Materials, Alphabet en Meta, krabbelen overeind.

Er waren ook in de VS de nodige nieuwtjes waar beleggers op konden reageren. De EU heeft Microsoft beschuldigd van schending van de mededingingsregels door de vergadertool Teams te bundelen met Office 365 en Microsoft 365. Microsoft riskeert nu een boete die kan oplopen tot 10% van de wereldwijde jaaromzet. Maar het liet beleggers koud: het aandeel koerst 0,5% hoger.

Tesla doet Boeinkje

Tesla moest weer eens Cybertrucks terugroepen. Ditmaal vanwege problemen met de ruitenwissers en omdat - het lijkt Boeing wel - onderdelen los kunnen laten tijdens het rijden. Het is al de vierde keer dat dit voertuig terug moet naar de garage.

De brede markt

  • De AEX sloot 0,03% hoger en daarmee trekken we een lange neus naar de ons omringende beurzen.
  • De Nasdaq staat maar liefst 1% in de plus. De S&P 500 wint 0,2%. Alleen de Dow Jones-index kijkt aan tegen een verlies van 0,8%.
  • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,74%: exact evenveel als een week geleden. De Amerikaanse doet 4,26%.
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is vandaag gedaald naar 13,12.
  • De euro noteert 1,0706 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs staat 0,5% lager op $2.321 per per troy ounce.
  • De bitcoin gaat wel lekker: 2,9% erbij op $61.670.
  • De olieprijzen staan flink onder druk. Voor een vat WTI uit de VS wordt nu $81,05 betaald: 0,8% minder dan gisteren. Een vat Brent uit de Noordzee kost $84,47.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (4)

  • Besi is door Barclays op de kooplijst gezet en sloot vandaag 2,6% hoger. Daarmee is het de grootste stijger onder de hoofdfondsen.
  • Fastned heeft voor meer dan €32,9 miljoen aan nieuwe obligaties uitgegeven. Het aandeel ging 0,7% lager de dag uit.
  • Aegon wil zijn transformatie in het Verenigd Koninkrijk naar een vooraanstaand digitaal spaar- en pensioenplatform versnellen. Beleggers waren niet onder de indruk: het aandeel dook 1,1% in de min.
  • De koers van Novo Nordisk schoot op de beurs in Kopenhagen met 4% omhoog nadat bekend werd dat obesitasmedicijn Wegovy in China is goedgekeurd. De farmaceut gaat ook voor enkele miljarden dollars een nieuwe fabriek bouwen in de VS.
  • De koers van Prosus, dat gisteren met cijfers kwam, daalde met 1,8%. Hildo Laman dook vandaag in de resultaten en zijn bevindingen kunt u hier lezen.
  • Sif behoorde gisteren al tot de koplopers en vandaag opnieuw.
  • NX Filtration doet het omgekeerde: gisteren een sterke daler en vandaag wederom in het beruchte rode rijtje.

Adviezen

Besi is door Barclays op de kooplijst gezet en Deutsche Bank trekt het koersdoel van Prosus iets op na de jaarcijfers:

  • Prosus: naar €46 van €45 en kopen - Deutsche Bank
  • Besi: naar €180 van €165 en advies omhoog van houden naar kopen - Barclays
  • ING: naar €20,50 van €20 en kopen - Morgan Stanley

Agenda: vertrouwenscijfers en woningverkopen VS

Vanavond na sluiting van Wall Street opent pakkettenbedrijf FedEx, dat onlangs nog een ontslagronde aankondigde, de boeken over het vierde kwartaal en het volledige gebroken boekjaar.

Dan door naar morgen. Van het agendanieuws moet u het dan niet hebben. In Duitsland en Frankrijk wordt het consumentenvertrouwen bekend gemaakt en in de VS verschijnen de verkoopcijfers van nieuwe woningen. Dit zijn doorgaans geen cijfers die de markten in beweging zetten.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

  • 08:00 uur: Consumentenvertrouwen juli (Dld)
  • 08:45 uur: Consumentenvertrouwen juni (Fra)
  • 10:00 uur: Value8 jaarvergadering
  • 11:00 uur: PB Holding jaarvergadering
  • 13:00 uur: Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
  • 16:00 uur: Nieuwe-woningverkopen mei (VS)
  • 16:30 uur: Olievoorraden - wekelijks (VS)

Welk AEX-aandeel is favoriet in juli?

Juli staat voor de deur en dat betekent dat we weer een nieuwe meting van het Nationaal Beleggerssentiment doen. Laat ons weten welk AEX-aandeel topfavoriet is in juli en voor welk aandeel u het meest huiverig bent. Ook zijn we benieuwd naar uw verwachtingen voor de tweede jaarhelft.

Deelnemen kan via deze link. Uiteraard zullen wij de uitslag volgende week met u delen.

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne (voetbal)avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (5)

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. AEX met goede been uit bed op eerste dag drukke beursweek
  2. Vooruitblik: Sintra, Londen en Parijs als epicentrum financiële markten
  3. Dit verandert er op 1 juli voor uw portemonnee

Gerelateerd

adidas AG

Toevoegen aan watchlist

AEX

Toevoegen aan watchlist

AIRBUS

Toevoegen aan watchlist

EBUSCO HOLDING

Toevoegen aan watchlist

Nike

Toevoegen aan watchlist

Reacties

Volgen

3 Posts

| Omlaag ↓

  1. Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (6)Just lucky 25 juni 2024 19:39

    • Just lucky Lidsinds:12okt2016 Laatstebezoek:01jul2024
    • Aanbevelingen Ontvangen: 2690 Gegeven: 219
    • Aantalposts: 8.177
    Besi staat op de kooplijst van Barclays, niet de verkooplijst.
  2. Arjenvw 25 juni 2024 22:34

    • Arjenvw Lidsinds:06mei2018 Laatstebezoek:01jul2024
    • Aanbevelingen Ontvangen: 105 Gegeven: 17
    • Aantalposts: 65
    Ebusco is van de top twee jaar geleden nu 92% kwijt.... van 25 naar 2... en het leed is nog niet voorbij....
  3. grootzeil 26 juni 2024 10:22

    • grootzeil Lidsinds:16apr2009 Laatstebezoek:01jul2024
    • Aanbevelingen Ontvangen: 54 Gegeven: 10
    • Aantalposts: 110
    Hallo Jasperien,
    Mijn warme bakker rekent voor een heel volkorenbrood € 3,55. Da’s iestjes meer dan waar jij bij een aandeel van Ebusco vanuit gaat. Het echte leven is duur.

3 Posts

|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Slotcall: chippers redden de meubelen en Ebusco en Airbus maken een sliding | IEX.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5756

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.