The Whale in Amsterdam (2024)

Geschiedenis: Hoe zag onze wereld er vroeger uit en wat gebeurde er toen?

  • Geschiedenis
  • Royalty
  • Kasteel
  • Plaats
  • Biografie

Tekst: Ruud van Capelleveen
Auteur van Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden

Oostelijk Havengebied

The Whale in Amsterdam (2)

Foto Andrea de Poda (Flickr): The Whale in Amsterdam

The Whale is een appartementencomplex in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door het architectenbureau Architekten Cie van Frits van Dongen. The Whale staat op Sporenburg, een eiland in het IJ in het Oostelijk Havengebied waar vroeger handelsfirma's gevestigd waren.

Haven

Het Oostelijke Havengebied aan het IJ werd in de negentiende eeuw aangelegd om de toenemende handel met Nederlands-Indië te faciliteren. De namen Borneo-eiland en Java-eiland herinneren aan deze functie. Door de crisis in de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie verdween de bedrijvigheid uit dit gebied. The Whale staat op het kunstmatige eiland Sporenburg dat in de negentiende eeuw werd aangeplempt.

Woonwijk

Aan het einde van de twintigste eeuw ontwikkelde de gemeente Amsterdam dit havengebied tot een woonwijk. Het Oostelijk Havengebied moest een levendig, compact stadsdeel worden dat kon wedijveren met de Jordaan. Sporenburg moest ook bewoond gaan worden door gezinnen met kinderen. De gemeente stelde ontwikkelaars de eis dat per hectare honderd woningen moesten worden gerealiseerd.

Concept

Het in 2000 voltooide The Whale voldoet ruimschoots aan dit concept. Het is een gebouw met 214 appartementen met daaronder commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage. Door het grote aantal woningen konden elders in het project minder woningen gebouwd worden. The Whale staat op een perceel ter grootte van een voetbalveld. Het gebouw kreeg een knik in het dak en bezit scheve gevellijnen. Door de plint met grote glasoppervlakten lijkt het gebouw los van de grond te staan. Het gebouw kreeg een Engelstalige naam omdat er aan de Grote Bickerstraat al sinds 1964 een kantoorpand met de naam De Walvis staat.

Sporenbrug

The Whale staat aan het Baron G.A. van Tindalplein. The Whale staat aan de noordkant aan de Ertskade en aan de zuidkant aan de Panamakade op Sporenbrug. Sporenburg is een langgerecht schiereiland. Tussen de schiereilanden Sporenburg en Borneo kwamen twee bruggen naar een ontwerp van ontwerpbureau West 8. Door de wijk loopt het recreatiegebied de Steltloper. De groenstrook is vernoemd naar het woongebouw Steltloper van Dam & Partners Architecten.


Lees: Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden

Frits van Dongen

Frits van Dongen ontwierp in Amsterdam ook de concertzaal AFAS Live en het Conservatorium van Amsterdam aan de Oosterdokskade. Hij werd op 12 maart 1946 in Den Bosch geboren. Frits van Dongen studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft. Hij richtte in 1985 een eigen architectenbureau op. Drie jaar later was hij een van de oprichters van het architectenbureau de Architekten Cie. Frits van Dongen was van 2011 tot 2014 rijksbouwmeester.

PS

Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.

Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail

Vervolg uw reis door Amsterdam

Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam

Leestip

Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.

Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief



Amsterdam

The Whale in Amsterdam (4)Ruud van Capelleveen schrijft elke week een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam

Geschiedenis Nederland

The Whale in Amsterdam (5)In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis

Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.


e-Books | Geschiedenis | Kastelen | Royalty
Nieuwsbrief | Redactie | Uw Privacy

AbsoluteFacts.nl is een uitgave van Absolute Figures

The Whale in Amsterdam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6310

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.